
Lazer epilasyonda kılın büyüme evresi önemli mi?
- KIL
- Kıl esnek olup, deri içindeki kıl kılıfının (folikülü' nün) ürünüdür.
- Kıl kılıfları orta deri (dermis) içerisinde yer alan, üst derinin (epidermis) kanal şeklindeki uzantılardır.
- En uzun kılıflar, daha alttaki alt deriye (subkutan, hipodermis) kadar uzanan keratinize iplikçilerdir. KILIN ANATOMİK YAPISI
- Keratin yapıdaki bir çok ince liflerin bir araya gelerek oluşturdukları daha kalın life kıl denir. Kıl kılıfları (folikül) ilk olarak fetal hayatın 9. haftasında kaş, üst dudak çene bölgesinde görülür ve 16. haftada bu bölgelerde kıl gövdesi biçimlenir. Tüm vücut kılları 22. haftada gelişimini tamamlar. KIL BÜYÜME EVRELERİ
- Kıl folikülünün ömrü 3 önemli evreye ayrılır;
- Büyüme (Anagen) evre
- Gerileme (katagen, regresyon) evre
- Dinlenme (Telogen) evre
KIL TİPLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
İnsan vücundaki kıllar pigment miktarı, şaft çapı, medulla ilik uzunluğu ve kıl uzunluğuna göre dört grupta sınıflandırılır;
- Lanugo
- Ayva (vellus) tüyü
- Yumuşak (intermediyer) kıl
- Sert (Terminal) kıl
SERT (TERMİNAL) KIL
- Medula iliğine sahip, koyu renkli, daha uzun ve kalın kıldır. Vücudun özel bölgelerinde, yaşamın özel evrelerinde ayva tüyünün yerini alır. Sert kılların kök kısmının orta deriye uzantısı ortalama 3,5 mm'dir. Kıllar, vücudun farklı bölgelerinde, uzunluk, kalınlık ve renk açısından çok değişim gösterirler.
- Vücudumuzdaki termal kıllar;
1. Saç kılı
2. Kaş ve kirpik kılı
3. Gövde kılı
4. Sakal ve bıyık kılları
5. Göbek ve kasık kılları
6. Koltuk altı kılları
YUMUŞAK (İNTERMEDİYER) KIL
Erkek hormonu (Androjenler) insan kıl gelişiminde temel düzenleyicidir. Koltuk altı, genital gibi bazı bölgelerdeki ince, yumuşak ayva kılları ergenlik döneminde erkeklik hormonlarının etkisiyle daha uzun ve renkli sert kıla dönüşebilir. Bunlar ayva tüyü ile sert kıl arasında olan yumuşak kıllardır. İntermediyer kıllar yaklaşık 1cm kadardır ve rengi belirgindir.
AYVA (VELLUS) TÜYÜ
Lonugo kılının yerini alan, uzunlukları genellikle 1 cm'yi aşmayan, ince, çok z renkli ve iliksiz kıllardır. Avuç içi ayak tabanı, mukoza ve yarı mukozolar dışında tüm vücut yüzeyinde bulunurlar. Bu kılların kıl kılıfında yağ bezleri bulunmaz.
LONUGO KIL
Doğmamış bebeği tümüyle kaplar ve genellikle doğumdan 4 hafta önce dökülür. Bazı erken doğan (prematür) bebeklerde bu kıllar görülebilir. Lonugo kılı çok ince, yumuşak, medula iliği olmayan ve genellikle renksiz kıllardır.
KALICI EPİLASYONDA KIL BÜYÜME DÖNEMİNİN ÖNEMİ
Kalıcı epilasyon ancak büyüme evresindeki kıllarda etkili olur. Gerileme ve dinlenme evresindeki kılların kıl kılıfı yok olmaz. Bu nedenle epilasyon uygulama aralıklarının çok iyi ayarlanması gerekir. Genel olarak yüzdeki tüylerin %75'i büyüme (anagen) evresinde, %25 dinlenme (telogen) evresindedir. Vücut tüylerinde ise durum tersidir; %25 büyüme, %75 dinlenme döneminde olur. Büyüme evre süresi vücutta bölgeden bölgeye değiştiği gibi, kişiden kişiye de değişir.